Navštívte náš showroom  |  Sliačska 1, Bratislava

25 korenín, ktoré by ste mali mať v kuchyni

Pridané: 8.9.2023 10:48:49 Počet zobrazení: 7545

Dizajnové koreničky a malé misky s rôznym korením.


Viete, ktoré koreniny by nemali chýbať v žiadnej kuchyni? Ktoré vám pomôžu s nadúvaním, s vysokým krvným tlakom, či ktoré majú protizápalové účinky? Toto všetko sa dozviete v našom článku.

 

Solenie rajčín dizajnovým mlynčekom.

 

Či už patríte k sviatočným kuchárom, alebo doma vyvárate vo veľkom, vo vašej kuchyni potrebujete minimálne niekoľko základných druhov korenín. Koreniny sú aromatické časti rastlín, ktoré sa používajú na zvýraznenie chuti, farby a vône jedla. Už od nepamäti ich pridávame do jedál, nielen pre dochutenie, ale aj pre ich blahodarné účinky. V tomto článku preskúmame niektoré z najbežnejších základných korenín, ktoré by mala mať každá domácnosť. Pozrieme sa na to, ako ich uskladňovať a povieme si niečo aj o benefitoch, ktoré poskytujú.

 

Dizajnové mlynčeky a šafran, škorica a rozmarín v malých keramických miskách.

 

Uskladnenie korenín

V prvom rade si povedzme, ako koreniny správne uskladniť. Všetky korenia by ste mali držať na suchom a tmavom mieste, aby si čo najdlhšie udržali svoju chuť. Najlepšie je uskladňovať ich vo vzduchotesných nádobách v zásuvke či uzavretej skrinke. Ak nemáte vzduchotesné nádoby a väčšinu vašich korení nechávate v pôvodnom obale, odporúčame vám použiť štipce alebo uzatváracie spony. Niektoré koreniny sú lákadlom aj pre potravinové mole, preto odporúčame vždy radšej používať dobre uzatvorené nádoby.

 

Koreniny soľ, oregano a klinčeky nasypané v malých keramických miskách.

 

Koreniny

A teraz sa už pozrime na koreniny samotné. Nižšie nájdete zoznam základných korenín, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti.

 

Dizajnové koreničky položené vedľa malých misiek s rôznymi koreninami.

 

1. Soľ

Pôvod a využitie:

Bez soli by ste sa pri varení určite nezaobišli a soľ sa využíva na každodennej báze. Medzi dva hlavné zdroje soli patrí morská voda a minerálna látka chlorid sodný, ktorá sa v prírode vyskytuje ako minerál halit. Medzi najzdravšie druhy soli sú považované morská soľ a ružová himalájska soľ. Ak chcete pri varení experimentovať, vyskúšajte aj veľmi špecifickú čiernu soľ vulkanického pôvodu, ktorá má výraznú vajíčkovú chuť a využíva sa najmä v ajurvédskych pokrmoch. Nezabúdajte však, že všetkého veľa škodí a soliť by ste mali striedmo.

 

Morská soľ.

 

Zdravotné benefity:

  • Zlepšuje hydratáciu vďaka obsahu sodíka a draslíka
  • Zdroj elektrolytov a stopových minerálov
  • Podpora zdravého nervového systému
  • Zdravšie trávenie

 

Solenie rajčín dizajnovou soľničkou.

 

Forma:

Bežne dostupná je jemná soľ, odporúčame kúpiť si kvalitnejšiu hrubozrnnú soľ, ktorú si môžete mlieť v na to určenej soľničke. Všímajte si, či je soľ rafinovaná a vyberajte si nerafinovanú soľ.

Populárna je aj fleur de sel (alebo flor de sal) označujúca soľ v tvare kryštálov pripomínajúcich kvety. Tento druh soli sa vytvára pomalým vyparovaním na povrchu morskej vody za suchých a slnečných podmienok a zvyčajne je zberaný manuálne. Vzhľadom na vyššiu cenu sa odporúča túto soľ používať na finálne dochucovanie jedál a nie na varenie. Flor de sal je slanšia ako klasická soľ, preto jej stačí malé množstvo.

 

Kryštáliky morskej soli na prstoch.

 

2. Čierne korenie

Pôvod a využitie:

Čierne korenie pozná úplne každý, keďže patrí k najpoužívanejším koreninám vôbec a hodí sa k takmer každému slanému jedlu. Je vyrobené zo sušených a mletých bobúľ popínavej rastliny s názvom piper nigrum. Má štipľavú a korenistú chuť, ktorá dodá každému jedlu teplo a hĺbku.

 

Pomleté čierne korenie v malej miske vedľa dizajnového mlynčeka.

 

Zdravotné benefity:

  • Stimuluje trávenie
  • Zlepšuje metabolizmus
  • Zlepšuje vstrebávanie živín
  • Pomáha proti infekciám
  • Má protizápalové vlastnosti
  • Znižuje krvný tlak

Forma:

Čierne korenie sa zvyčajne predáva celé alebo mleté. Je lepšie kúpiť celé zrnká čierneho korenia a podľa potreby ich pomlieť, pretože mleté korenie rýchlejšie stráca chuť a vôňu.

 

Korenenie polievky čiernym korením z dizajnového mlynčeka.

 

3. Paprika

Pôvod a využitie:

Paprika patrí tiež k absolútnemu základu každej kuchyne. Vyrába sa zo sušených a mletých plodov rôznych druhov paprík z rodu capsicum. Má červenú farbu a jemnú až horkú chuť v závislosti od druhu použitej papriky. Je široko používaná v maďarskej, španielskej, marockej a tureckej kuchyni, najmä v jedlách ako guláš, paella, tagine a kebab.

 

Mletá červená paprika.

 

Zdravotné benefity:

  • Obsahuje vitamín C
  • Obsahuje antioxidanty
  • Má protizápalové vlastnosti
  • Posilňuje imunitu
  • Zlepšuje krvný obeh
  • Znižuje cholesterol

Forma:

Na pultoch predajní ju zväčša nájdeme v mletej forme. Existujú rôzne druhy papriky, ako je sladká paprika (vyrobená z jemnej papriky), pálivá paprika (vyrobená z pikantnej papriky), údená paprika (vyrobená z papriky údenej na dreve) a maďarská paprika (vyrobená z paprík, ktoré sú sušené slnkom).

 

Mletá paprika v malej hnedej keramickej miske.

 

4. Cesnak

Pôvod a využitie:

Cesnak je korenie, ktoré určite nájdeme v takmer každej slovenskej kuchyni a ak v tej vašej práve nie je, rýchlo to napravte. Jeho štipľavú a pikantnú chuť našincom netreba predstavovať. Je široko používaná v mnohých kuchyniach po celom svete, najmä v talianskych, francúzskych, čínskych a stredomorských jedlách. Dokáže zvýrazniť chuť takmer každého slaného jedla.

 

Sušený cesnak a čerstvý cesnak.

 

Zdravotné benefity:

  • Prírodné antibiotikum
  • Posilňuje imunitu
  • Pomáha predchádzať prechladnutiu a chrípke
  • Účinný proti infekciám
  • Znižuje cholesterol
  • Znižuje krvný tlak
  • Znižuje hladinu cukru v krvi
  • Pomáha predchádzať srdcovým chorobám
  • Pomáha predchádzať demencii

Forma:

Zvyčajne sa predáva v čerstvej alebo sušenej forme. Čerstvý cesnak má, ako to býva zvykom, silnejšiu chuť a vôňu ako sušený cesnak. Sušený cesnak je však jemnejší a nezanecháva po jedle nepríjemný zápach z úst.

 

Sušený cesnak a čerstvý cesnak v malých keramických miskách.

 

5. Bobkový list

Pôvod a využitie:

Bobkový list je aromatický list vavrínového stromu, ktorý sa používa na dochucovanie polievok, mäsa, omáčok a ryžových jedál. Má jemnú a bylinkovú chuť, ktorá dodáva jedlám hĺbku a komplexnosť.

 

Sušené bobkové listy.

 

Zdravotné benefity:

  • Zlepšuje trávenie
  • Znižuje zápal
  • Zlepšuje hojenie rán

Forma:

Bobkový list sa môže použiť čerstvý alebo sušený, ale po usušení má výraznejšiu chuť.

 

Bobkové listy v malej keramickej miske.

 

6. Škorica

Pôvod a využitie:

Škoricu určite dobre poznáte. Je to korenie vyrobené z vnútornej kôry viacerých druhov tropických stromov z rodu cinnamomum. Má sladkú chuť, ktorá sa často využíva v dezertoch, pečive, nápojoch, ale aj v slaných mäsitých jedlách, ako napríklad v marockých tagine. Veľmi často sa spája aj s Vianocami a zimným obdobím, pretože patrí k výrazným zložkám vareného vína. Používa sa na výrobu vaječného likéru a nájdeme ju aj v perníkoch a iných sviatočných maškrtách. Zvýrazňuje tiež chuť iných korenín, ako je muškátový oriešok, klinčeky a kardamóm.

 

Mletá škorica.

 

Zdravotné benefity:

  • Znižuje hladinu cukru v krvi
  • Zlepšuje krvný obeh
  • Pomáha bojovať proti infekciám.
  • Domáci pesticíd na odplašenie niektorých škodcov

Forma:

Zvyčajne sa predáva v tyčinkách alebo v mletej forme. Je lepšie kúpiť celé škoricové tyčinky a podľa potreby ich pomlieť, pretože mletá škorica rýchlejšie stráca chuť a vôňu.

 

Mletá škorica v miske.

 

7. Oregano

Pôvod a využitie:

Oregano je korenie vyrobené z listov rastliny s názvom origanum vulgare. Má bylinkovú a aromatickú chuť a často sa používa najmä v talianskej, gréckej a mexickej kuchyni. Oregano je základnou zložkou pizze, cestovín, šalátov a rôznych marinád.

 

Sušené oregano.

 

Zdravotné benefity:

  • Obsahuje antioxidanty
  • Obsahuje vitamíny A, C a K
  • Obsahuje vlákninu
  • Obsahuje minerály
  • Pomáha bojovať proti baktériám, hubám a parazitom
  • Znižuje zápaly
  • Znižuje bolesť
  • Priaznivo pôsobí proti kašľu

Forma:

Zvyčajne sa predáva v čerstvej alebo sušenej forme. Čerstvé oregano má jemnejšiu chuť a vôňu ako jeho sušená verzia.

 

Sušené oregano v malej hnedej miske.

 

8. Kurkuma

Pôvod a využitie:

Kurkuma je korenie vyrobené z podzemných stoniek rastliny s názvom curcuma longa. Má žiarivo žltú farbu a horkastú zemitú chuť. Toto korenie je široko používané v kuchyniach Indie, Blízkeho východu a juhovýchodnej Ázie. Využíva sa najmä v karí, dusených pokrmoch, polievkach a jedlách z ryže.

 

Kurkuma.

 

Zdravotné benefity:

  • Pomáha znižovať zápaly
  • Antioxidant
  • Zlepšuje funkciu mozgu
  • Znižuje hladinu cholesterolu
  • Znižuje riziko Alzheimerovej choroby

Forma:

Zvyčajne sa predáva vo forme prášku, ale dá sa nájsť aj čerstvá alebo sušená ako celé podzemky. Čerstvá kurkuma má intenzívnejšiu chuť a farbu ako sušená kurkuma.

 

Kurkuma v malej bielej miske.

 

9. Rímska rasca

Pôvod a využitie:

Rímska rasca pochádza zo semien rastliny s názvom cuminum cyminum. Má orieškovú a zemitú chuť, ktorá sa často používa v mexickej, indickej, blízkovýchodnej a severoafrickej kuchyni. Rímska rasca je základnou zložkou korenia na tacos, karí, garam masala, hummus a kuskus. Semená rímskej rasce sú rovné a svetlo hnedé.

Zdravotné benefity:

  • Pomáha tráveniu
  • Pomáha predchádzať plynatosti a nadúvaniu
  • Stimuluje chuť do jedla
  • Upravuje hladinu cukru v krvi
  • Zlepšuje imunitu
  • Zabraňuje infekciám

Forma:

Rímska rasca sa zvyčajne predáva v celej alebo mletej forme. Je lepšie kúpiť celé semienka rasce a pred mletím ich podľa potreby zľahka opražiť, keďže mletá rasca rýchlejšie stráca chuť a vôňu.

 

Rímska rasca na drevenej lyžici.

 

10. Rasca lúčna

Pôvod a využitie:

Rasca je bylina s perovitými listami a bielymi kvetmi, ktoré vytvárajú malé semená, ktoré sa používajú ako korenie. Má zemitú chuť, ktorá sa často používa v chlebe, syroch, polievkach, šalátoch a mäse. Výborne sa kombinuje s kapustou, zemiakmi, cibuľou a cesnakom. Oproti rímskej rasci sú jej semená tmavšie a viac zaoblené. V našich končinách je tento druh rasce najrozšírenejší.

 

Rasca lúčna.

 

Zdravotné benefity:

  • Zlepšuje trávenie
  • Znižuje cholesterol
  • Zabraňuje infekciám

Forma:

Rasca sa môže použiť celá alebo mletá, ale čerstvo pomletá má väčšiu chuť a vôňu.

 

Rasca nasypaná v malej bielej miske.

 

11. Zázvor

Pôvod a využitie:

Zázvor, po slovensky známy aj ako ďumbier, je korenie vyrobené z odnoží rastliny s názvom zingiber officinale. Má výraznú ostrú chuť, ktorá sa často používa v ázijskej kuchyni,
najmä v jedlách pripravovaných vo woku, polievkach a omáčkach. Zázvor sa používa aj do dezertov, pečiva, a nápojov. Nájdeme ho napríklad v perníkoch, zázvorovom pive alebo v čajových zmesiach.

Zdravotné benefity:

  • Zmierňuje nevoľnosť a tráviace ťažkosti
  • Bojuje proti zápalom
  • Zmierňuje bolesť
  • Zabraňuje infekciám
  • Znižuje hladinu cukru v krvi
  • Znižuje cholesterol
  • Znižuje krvný tlak

Forma:

Zázvor sa zvyčajne predáva v čerstvej alebo sušenej forme. Čerstvý má však omnoho intenzívnejšiu chuť a vôňu.

 

Čerstvý zázvor položený v malej miske.

 

12. Muškátový oriešok

Pôvod a využitie:

Ide o korenie vyrobené zo semien stromu s názvom myristica fragrans. Má sladkú chuť, ktorá sa často používa v dezertoch, pečive, nápojoch ale aj mnohých slaných jedlách. Muškátový oriešok pomôže dodať tekvicovému koláču, vaječnému likéru, jablkovému muštu, bešamelu alebo syrovej omáčke bohatý a slávnostný nádych.

Zdravotné benefity:

  • Zlepšuje trávenie
  • Zvyšuje chuť do jedla
  • Priaznivo pôsobí na kvalitu spánku
  • Zlepšuje náladu
  • Zlepšuje pamäť
  • Zlepšuje funkciu mozgu
  • Má protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové účinky

Forma:

Zvyčajne sa predáva vcelku alebo mletej forme. Je lepšie kupovať celé muškátové oriešky a podľa potreby ich nastrúhať, keďže mletý muškátový oriešok rýchlejšie stráca chuť a vôňu.

 

Mletý muškátový oriešok.

 

13. Klinček

Pôvod a využitie:

Klinček je korenie vyrobené z pukov stromu s názvom syzygium aromaticum. Má sladkú a korenistú chuť, ktorá sa často používa v dezertoch, pečive, nápojoch a slaných jedlách. Tiež sa pridáva do vareného vína a grogu, takže mnohým sa, podobne ako škorica, spája so zimným obdobím.

 

Sušené klinčeky v malej bielej keramickej miske.

 

Zdravotné benefity:

  • Zmierňuje bolesť zubov a ďasien
  • Zmierňuje bolesť hrdla
  • Bojuje s baktériami, hubami a vírusmi
  • Znižuje hladinu cukru v krvi
  • Znižuje cholesterol
  • Znižuje krvný tlak

Forma:

Klinček sa zvyčajne predáva celý alebo mletý. Je lepšie kúpiť celé klinčeky a podľa potreby ich pomlieť, keďže aj mletý klinček rýchlejšie stráca chuť a vôňu.

 

Detailný pohľad na sušený klinček.

 

14. Kardamóm

Pôvod a využitie:

Kardamóm je korenie vyrobené zo semien rastliny s názvom elettaria cardamomum. Má kvetinovú a citrusovú príchuť, ktorá sa často používa v jedlách indickej kuchyne, na Blízkom východe a v Škandinávii. Je základnou zložkou čaju chai, dôležitým prvkom karí korenia a garam masaly.

Zdravotné benefity:

  • Pomáha pri trávení
  • Zmierňuje zápach z úst
  • Má protizápalové vlastnosti
  • Zabraňuje infekciám
  • Znižuje hladinu cukru v krvi
  • Znižuje krvný tlak

Forma:

Predáva sa v celej alebo mletej forme. Je lepšie kúpiť celé struky kardamómu a rozdrviť ich pre výraznejšiu chuť a vôňu.

 

Sušený kardamóm.

 

15. Šafran

Pôvod a využitie:

Šafran je korenie vyrobené z čnelku kvetu nazývaného crocus sativus. Rastlina bola pravdepodobne domestikovaná v Grécku počas doby bronzovej. Je to najdrahšie korenie na svete, pretože čnelky kvetov sa musia starostlivo ručne zbierať v procese, ktorý si vyžaduje asi 200 hodín práce na pol kila sušeného šafranu. Má zlatú farbu a jemnú a komplexnú chuť, ktorá sa často používa na Blízkom východe, v španielskej, indickej a marockej kuchyni.

 

Šafran nasypaný v malej bielej miske.

 

Zdravotné benefity:

  • Zlepšuje náladu
  • Bojuje proti depresii a úzkosti
  • Zlepšuje pamäť a funkcie mozgu
  • Pôsobí protizápalovo
  • Antioxidant

Forma:

Toto korenie sa predáva vo forme celistvých čnelkov v malých množstvách. Už pár kúskov dokáže výrazne dochutiť pripravovaný pokrm.

 

Detailný pohľad na šafran.

 

16. Tymian

Pôvod a využitie:

Tymian je bylina s malými, aromatickými lístkami, ktoré sa používajú na dochucovanie polievok, duseného mäsa, omáčok, mäsa a zeleniny. Má mätovú a citrónovú chuť, ktorá sa dobre spája s inými bylinkami, ako je rozmarín a oregano.

Zdravotné benefity:

  • Bojuje proti baktériám
  • Znižuje zápal
  • Zlepšuje trávenie

Forma:

Tymian sa môže používať čerstvý alebo sušený. Opäť platí, že čerstvá forma poskytuje viac chute a arómy ako tá sušená.

 

Čerstvý tymian.

 

17. Bazalka

Pôvod a využitie:

Bazalka je bylina s veľkými, voňavými listami, ktoré sa používajú na dodanie chuti a vône do šalátov, cestovín, pizze, pesta a iných jedál. Má sladkú a korenistú chuť, ktorá výborne dopĺňa paradajky, syr, cesnak a olivový olej. Používa sa najmä v stredomorskej kuchyni.

 

Sušená bazalka.

 

Zdravotné benefity:

  • Znižuje krvný tlak
  • Znižuje stres
  • Chráni pred infekciami

Forma:

Bazalka sa môže použiť čerstvá alebo sušená, ale sušením stráca časť svojej chuti a arómy.

 

Čerstvá bazalka v kvetináči.

 

18. Kôpor

Pôvod a využitie:

Kôpor je bylina s perovitými listami a žltými kvetmi, ktoré sa používajú na ochutenie nakladaných uhoriek, šalátov, polievok, rýb a omáčok na báze jogurtu. Pre jej výraznú chuť patrí k milovaným, ale aj nenávideným koreninám. Používa sa najmä v škandinávskej a východoeurópskej kuchyni.

Zdravotné benefity:

  • Zlepšuje trávenie
  • Posilňuje imunitu
  • Pomáha ničiť baktérie

Forma:

Môžeme ho použiť čerstvý aj sušený. Sušením však stráca časť svojej chuti.

 

Čerstvý kôpor.

 

19. Rozmarín

Pôvod a využitie:

Rozmarín je drevitá bylina s ihličkovitými listami a modrými kvetmi, ktoré sa používajú na ochutenie mäsa, hydiny, chleba, polievok a omáčok. Má borovicovú a citrónovú chuť, ktorá sa dobre spája s cesnakom, tymianom a oreganom. Výborne sa hodí napríklad k mäsu z vysokej zveriny a grilovaným rybám.

Zdravotné benefity:

  • Zlepšuje pamäť a koncentráciu
  • Znižuje zápaly

Forma:

Dá sa použiť čerstvý alebo sušený, ale po sušení si lepšie zachováva svoju chuť.

 

Čerstvý rozmarín položený v malej hnedej miske.

 

20. Karí

Pôvod a využitie:

Karí nie je korenie z jednej rastliny, ale zmes rôznych korenín, ktoré sa používajú na prípravu jedál s bohatými omáčkami a komplexnými chuťami. Najbežnejšími koreninami v karí zmesi sú kurkuma (ktorá mu dodáva žltú farbu), rímska rasca (ktorá mu dodáva zemitú chuť), koriander (ktorý mu dodáva citrusovú chuť) a čili (dodáva mu štipľavosť). Ďalšie koreniny, ktoré sa niekedy pridávajú do tejto zmesi, sú zázvor, senovka grécka, kardamóm, škorica, klinček, muškátový oriešok, horčica, bobkový list a soľ.

 

Karí korenie.

 

Zdravotné benefity:

  • Znižuje zápaly
  • Zlepšuje trávenie
  • Posilňuje imunitu
  • Zabraňuje infekciám

Forma:

Keďže ide o zmes korenín, predáva sa skoro výlučne vo forme prášku.

 

Zmes karí korenia v malej miske.

 

21. Majorán

Pôvod a využitie:

Majorán je bylina s malými oválnymi listami a bielymi alebo ružovými kvetmi, ktoré sa používajú na dochutenie polievok, dusených pokrmov, omáčok, mäsa a zeleniny. Má jemnú a sladkú chuť, ktorá pripomína oregano, ale je menej štipľavá.

 

Sušený majorán.

 

Zdravotné benefity:

  • Znižuje stres
  • Pomáha pri bolesti
  • Zlepšuje trávenie

Forma:

Majorán sa môže použiť čerstvý alebo sušený, ale v čerstvom stave má viac chuti.

 

Sušený majorán nasypaný v malej keramickej miske.

 

22. Provensálske korenie

Pôvod a využitie:

Provensálske korenie je zmes sušených bylín, ktoré sú typické pre oblasť Provence vo Francúzsku. Najbežnejšie bylinky sú tymian, rozmarín, majorán, oregano, saturejka a levanduľa (ktorá mu dodáva sviežu kvetinovú chuť). Používa sa na ochutenie mäsa, hydiny, zeleniny a omáčok.

 

Provensálske korenie.

 

Zdravotné benefity:

  • Antioxidanty
  • Zmierňuje zápal
  • Ničí baktérie

Forma:

Keďže ide o zmes korenín, predáva sa v sušenom stave.

 

Zmes provensálskeho korenia nasypaná v malej miske.

 

23. Nové korenie

Pôvod a využitie:

Nové korenie je korenie vyrobené zo sušených bobúľ tropického stromu. Má sladkú chuť, ktorá pripomína kombináciu klinčekov, škorice a muškátového orieška. Používa sa na ochutenie koláčov, sušienok, pudingov a slaných jedál, ako sú dusené mäso, karí alebo pokrmy z kuracieho mäsa.

 

Nové korenie.

 

Zdravotné benefity:

  • Znižuje bolesť
  • Zlepšuje trávenie
  • Ničí baktérie

Forma:

Nové korenie sa môže použiť celé alebo mleté, ale čerstvo pomleté má väčšiu chuť a vôňu.

 

Nové korenie na drevenej lyžičke.

 

24. Fenikel

Pôvod a využitie:

Fenikel je bylina s perovitými listami a žltými kvetmi, ktoré vytvárajú malé semienka, ktoré sa používajú ako korenie. Má sladkastú chuť podobnú sladkému drievku, ktorá sa často používa v šalátoch, polievkach, jedlách z rýb alebo chleboch. Výborne sa dopĺňa s anízom, rascou a koriandrom.

 

Fenikel.

 

Zdravotné benefity:

  • Znižuje nadúvanie
  • Zlepšuje trávenie
  • Reguluje hormonálnu funkciu

Forma:

Fenikel možno použiť celý alebo mletý, ale má výraznejšiu chuť a vôňu, keď je čerstvo pomletý.

 

Sušený fenikel nasypaný v malej keramickej miske.

 

25. Vanilka

Pôvod a využitie:

Vanilka je plodom vanilkovej orchidey, ktorá sa používa ako korenie. Má sladkú a kvetinovú chuť, ktorá sa často používa v dezertoch, pečive a v nápojoch. Zvýrazňuje aj chuť iných korenín, ako je škorica, muškátový oriešok a kardamóm.

Zdravotné benefity:

  • Znižuje stres
  • Zlepšuje náladu
  • Antioxidant

Forma:

Vanilka sa môže použiť vo forme strukov, tekutého extraktu, alebo ako prášok. V čerstvom stave má však najvýraznejšiu chuť a vôňu.

 

Vanilkové lusky.

 

Značky

Predvoľby súkromia

Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti