25 korenín, ktoré by ste mali mať v kuchyni
Pridané: 8.9.2023 10:48:49 Počet zobrazení: 7545
Viete, ktoré koreniny by nemali chýbať v žiadnej kuchyni? Ktoré vám pomôžu s nadúvaním, s vysokým krvným tlakom, či ktoré majú protizápalové účinky? Toto všetko sa dozviete v našom článku.
Či už patríte k sviatočným kuchárom, alebo doma vyvárate vo veľkom, vo vašej kuchyni potrebujete minimálne niekoľko základných druhov korenín. Koreniny sú aromatické časti rastlín, ktoré sa používajú na zvýraznenie chuti, farby a vône jedla. Už od nepamäti ich pridávame do jedál, nielen pre dochutenie, ale aj pre ich blahodarné účinky. V tomto článku preskúmame niektoré z najbežnejších základných korenín, ktoré by mala mať každá domácnosť. Pozrieme sa na to, ako ich uskladňovať a povieme si niečo aj o benefitoch, ktoré poskytujú.
Uskladnenie korenín
V prvom rade si povedzme, ako koreniny správne uskladniť. Všetky korenia by ste mali držať na suchom a tmavom mieste, aby si čo najdlhšie udržali svoju chuť. Najlepšie je uskladňovať ich vo vzduchotesných nádobách v zásuvke či uzavretej skrinke. Ak nemáte vzduchotesné nádoby a väčšinu vašich korení nechávate v pôvodnom obale, odporúčame vám použiť štipce alebo uzatváracie spony. Niektoré koreniny sú lákadlom aj pre potravinové mole, preto odporúčame vždy radšej používať dobre uzatvorené nádoby.
Koreniny
A teraz sa už pozrime na koreniny samotné. Nižšie nájdete zoznam základných korenín, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti.
1. Soľ
Pôvod a využitie:
Bez soli by ste sa pri varení určite nezaobišli a soľ sa využíva na každodennej báze. Medzi dva hlavné zdroje soli patrí morská voda a minerálna látka chlorid sodný, ktorá sa v prírode vyskytuje ako minerál halit. Medzi najzdravšie druhy soli sú považované morská soľ a ružová himalájska soľ. Ak chcete pri varení experimentovať, vyskúšajte aj veľmi špecifickú čiernu soľ vulkanického pôvodu, ktorá má výraznú vajíčkovú chuť a využíva sa najmä v ajurvédskych pokrmoch. Nezabúdajte však, že všetkého veľa škodí a soliť by ste mali striedmo.
Zdravotné benefity:
- Zlepšuje hydratáciu vďaka obsahu sodíka a draslíka
- Zdroj elektrolytov a stopových minerálov
- Podpora zdravého nervového systému
- Zdravšie trávenie
Forma:
Bežne dostupná je jemná soľ, odporúčame kúpiť si kvalitnejšiu hrubozrnnú soľ, ktorú si môžete mlieť v na to určenej soľničke. Všímajte si, či je soľ rafinovaná a vyberajte si nerafinovanú soľ.
Populárna je aj fleur de sel (alebo flor de sal) označujúca soľ v tvare kryštálov pripomínajúcich kvety. Tento druh soli sa vytvára pomalým vyparovaním na povrchu morskej vody za suchých a slnečných podmienok a zvyčajne je zberaný manuálne. Vzhľadom na vyššiu cenu sa odporúča túto soľ používať na finálne dochucovanie jedál a nie na varenie. Flor de sal je slanšia ako klasická soľ, preto jej stačí malé množstvo.
2. Čierne korenie
Pôvod a využitie:
Čierne korenie pozná úplne každý, keďže patrí k najpoužívanejším koreninám vôbec a hodí sa k takmer každému slanému jedlu. Je vyrobené zo sušených a mletých bobúľ popínavej rastliny s názvom piper nigrum. Má štipľavú a korenistú chuť, ktorá dodá každému jedlu teplo a hĺbku.
Zdravotné benefity:
- Stimuluje trávenie
- Zlepšuje metabolizmus
- Zlepšuje vstrebávanie živín
- Pomáha proti infekciám
- Má protizápalové vlastnosti
- Znižuje krvný tlak
Forma:
Čierne korenie sa zvyčajne predáva celé alebo mleté. Je lepšie kúpiť celé zrnká čierneho korenia a podľa potreby ich pomlieť, pretože mleté korenie rýchlejšie stráca chuť a vôňu.
3. Paprika
Pôvod a využitie:
Paprika patrí tiež k absolútnemu základu každej kuchyne. Vyrába sa zo sušených a mletých plodov rôznych druhov paprík z rodu capsicum. Má červenú farbu a jemnú až horkú chuť v závislosti od druhu použitej papriky. Je široko používaná v maďarskej, španielskej, marockej a tureckej kuchyni, najmä v jedlách ako guláš, paella, tagine a kebab.
Zdravotné benefity:
- Obsahuje vitamín C
- Obsahuje antioxidanty
- Má protizápalové vlastnosti
- Posilňuje imunitu
- Zlepšuje krvný obeh
- Znižuje cholesterol
Forma:
Na pultoch predajní ju zväčša nájdeme v mletej forme. Existujú rôzne druhy papriky, ako je sladká paprika (vyrobená z jemnej papriky), pálivá paprika (vyrobená z pikantnej papriky), údená paprika (vyrobená z papriky údenej na dreve) a maďarská paprika (vyrobená z paprík, ktoré sú sušené slnkom).
4. Cesnak
Pôvod a využitie:
Cesnak je korenie, ktoré určite nájdeme v takmer každej slovenskej kuchyni a ak v tej vašej práve nie je, rýchlo to napravte. Jeho štipľavú a pikantnú chuť našincom netreba predstavovať. Je široko používaná v mnohých kuchyniach po celom svete, najmä v talianskych, francúzskych, čínskych a stredomorských jedlách. Dokáže zvýrazniť chuť takmer každého slaného jedla.
Zdravotné benefity:
- Prírodné antibiotikum
- Posilňuje imunitu
- Pomáha predchádzať prechladnutiu a chrípke
- Účinný proti infekciám
- Znižuje cholesterol
- Znižuje krvný tlak
- Znižuje hladinu cukru v krvi
- Pomáha predchádzať srdcovým chorobám
- Pomáha predchádzať demencii
Forma:
Zvyčajne sa predáva v čerstvej alebo sušenej forme. Čerstvý cesnak má, ako to býva zvykom, silnejšiu chuť a vôňu ako sušený cesnak. Sušený cesnak je však jemnejší a nezanecháva po jedle nepríjemný zápach z úst.
5. Bobkový list
Pôvod a využitie:
Bobkový list je aromatický list vavrínového stromu, ktorý sa používa na dochucovanie polievok, mäsa, omáčok a ryžových jedál. Má jemnú a bylinkovú chuť, ktorá dodáva jedlám hĺbku a komplexnosť.
Zdravotné benefity:
- Zlepšuje trávenie
- Znižuje zápal
- Zlepšuje hojenie rán
Forma:
Bobkový list sa môže použiť čerstvý alebo sušený, ale po usušení má výraznejšiu chuť.
6. Škorica
Pôvod a využitie:
Škoricu určite dobre poznáte. Je to korenie vyrobené z vnútornej kôry viacerých druhov tropických stromov z rodu cinnamomum. Má sladkú chuť, ktorá sa často využíva v dezertoch, pečive, nápojoch, ale aj v slaných mäsitých jedlách, ako napríklad v marockých tagine. Veľmi často sa spája aj s Vianocami a zimným obdobím, pretože patrí k výrazným zložkám vareného vína. Používa sa na výrobu vaječného likéru a nájdeme ju aj v perníkoch a iných sviatočných maškrtách. Zvýrazňuje tiež chuť iných korenín, ako je muškátový oriešok, klinčeky a kardamóm.
Zdravotné benefity:
- Znižuje hladinu cukru v krvi
- Zlepšuje krvný obeh
- Pomáha bojovať proti infekciám.
- Domáci pesticíd na odplašenie niektorých škodcov
Forma:
Zvyčajne sa predáva v tyčinkách alebo v mletej forme. Je lepšie kúpiť celé škoricové tyčinky a podľa potreby ich pomlieť, pretože mletá škorica rýchlejšie stráca chuť a vôňu.
7. Oregano
Pôvod a využitie:
Oregano je korenie vyrobené z listov rastliny s názvom origanum vulgare. Má bylinkovú a aromatickú chuť a často sa používa najmä v talianskej, gréckej a mexickej kuchyni. Oregano je základnou zložkou pizze, cestovín, šalátov a rôznych marinád.
Zdravotné benefity:
- Obsahuje antioxidanty
- Obsahuje vitamíny A, C a K
- Obsahuje vlákninu
- Obsahuje minerály
- Pomáha bojovať proti baktériám, hubám a parazitom
- Znižuje zápaly
- Znižuje bolesť
- Priaznivo pôsobí proti kašľu
Forma:
Zvyčajne sa predáva v čerstvej alebo sušenej forme. Čerstvé oregano má jemnejšiu chuť a vôňu ako jeho sušená verzia.
8. Kurkuma
Pôvod a využitie:
Kurkuma je korenie vyrobené z podzemných stoniek rastliny s názvom curcuma longa. Má žiarivo žltú farbu a horkastú zemitú chuť. Toto korenie je široko používané v kuchyniach Indie, Blízkeho východu a juhovýchodnej Ázie. Využíva sa najmä v karí, dusených pokrmoch, polievkach a jedlách z ryže.
Zdravotné benefity:
- Pomáha znižovať zápaly
- Antioxidant
- Zlepšuje funkciu mozgu
- Znižuje hladinu cholesterolu
- Znižuje riziko Alzheimerovej choroby
Forma:
Zvyčajne sa predáva vo forme prášku, ale dá sa nájsť aj čerstvá alebo sušená ako celé podzemky. Čerstvá kurkuma má intenzívnejšiu chuť a farbu ako sušená kurkuma.
9. Rímska rasca
Pôvod a využitie:
Rímska rasca pochádza zo semien rastliny s názvom cuminum cyminum. Má orieškovú a zemitú chuť, ktorá sa často používa v mexickej, indickej, blízkovýchodnej a severoafrickej kuchyni. Rímska rasca je základnou zložkou korenia na tacos, karí, garam masala, hummus a kuskus. Semená rímskej rasce sú rovné a svetlo hnedé.
Zdravotné benefity:
- Pomáha tráveniu
- Pomáha predchádzať plynatosti a nadúvaniu
- Stimuluje chuť do jedla
- Upravuje hladinu cukru v krvi
- Zlepšuje imunitu
- Zabraňuje infekciám
Forma:
Rímska rasca sa zvyčajne predáva v celej alebo mletej forme. Je lepšie kúpiť celé semienka rasce a pred mletím ich podľa potreby zľahka opražiť, keďže mletá rasca rýchlejšie stráca chuť a vôňu.
10. Rasca lúčna
Pôvod a využitie:
Rasca je bylina s perovitými listami a bielymi kvetmi, ktoré vytvárajú malé semená, ktoré sa používajú ako korenie. Má zemitú chuť, ktorá sa často používa v chlebe, syroch, polievkach, šalátoch a mäse. Výborne sa kombinuje s kapustou, zemiakmi, cibuľou a cesnakom. Oproti rímskej rasci sú jej semená tmavšie a viac zaoblené. V našich končinách je tento druh rasce najrozšírenejší.
Zdravotné benefity:
- Zlepšuje trávenie
- Znižuje cholesterol
- Zabraňuje infekciám
Forma:
Rasca sa môže použiť celá alebo mletá, ale čerstvo pomletá má väčšiu chuť a vôňu.
11. Zázvor
Pôvod a využitie:
Zázvor, po slovensky známy aj ako ďumbier, je korenie vyrobené z odnoží rastliny s názvom zingiber officinale. Má výraznú ostrú chuť, ktorá sa často používa v ázijskej kuchyni,
najmä v jedlách pripravovaných vo woku, polievkach a omáčkach. Zázvor sa používa aj do dezertov, pečiva, a nápojov. Nájdeme ho napríklad v perníkoch, zázvorovom pive alebo v čajových zmesiach.
Zdravotné benefity:
- Zmierňuje nevoľnosť a tráviace ťažkosti
- Bojuje proti zápalom
- Zmierňuje bolesť
- Zabraňuje infekciám
- Znižuje hladinu cukru v krvi
- Znižuje cholesterol
- Znižuje krvný tlak
Forma:
Zázvor sa zvyčajne predáva v čerstvej alebo sušenej forme. Čerstvý má však omnoho intenzívnejšiu chuť a vôňu.
12. Muškátový oriešok
Pôvod a využitie:
Ide o korenie vyrobené zo semien stromu s názvom myristica fragrans. Má sladkú chuť, ktorá sa často používa v dezertoch, pečive, nápojoch ale aj mnohých slaných jedlách. Muškátový oriešok pomôže dodať tekvicovému koláču, vaječnému likéru, jablkovému muštu, bešamelu alebo syrovej omáčke bohatý a slávnostný nádych.
Zdravotné benefity:
- Zlepšuje trávenie
- Zvyšuje chuť do jedla
- Priaznivo pôsobí na kvalitu spánku
- Zlepšuje náladu
- Zlepšuje pamäť
- Zlepšuje funkciu mozgu
- Má protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové účinky
Forma:
Zvyčajne sa predáva vcelku alebo mletej forme. Je lepšie kupovať celé muškátové oriešky a podľa potreby ich nastrúhať, keďže mletý muškátový oriešok rýchlejšie stráca chuť a vôňu.
13. Klinček
Pôvod a využitie:
Klinček je korenie vyrobené z pukov stromu s názvom syzygium aromaticum. Má sladkú a korenistú chuť, ktorá sa často používa v dezertoch, pečive, nápojoch a slaných jedlách. Tiež sa pridáva do vareného vína a grogu, takže mnohým sa, podobne ako škorica, spája so zimným obdobím.
Zdravotné benefity:
- Zmierňuje bolesť zubov a ďasien
- Zmierňuje bolesť hrdla
- Bojuje s baktériami, hubami a vírusmi
- Znižuje hladinu cukru v krvi
- Znižuje cholesterol
- Znižuje krvný tlak
Forma:
Klinček sa zvyčajne predáva celý alebo mletý. Je lepšie kúpiť celé klinčeky a podľa potreby ich pomlieť, keďže aj mletý klinček rýchlejšie stráca chuť a vôňu.
14. Kardamóm
Pôvod a využitie:
Kardamóm je korenie vyrobené zo semien rastliny s názvom elettaria cardamomum. Má kvetinovú a citrusovú príchuť, ktorá sa často používa v jedlách indickej kuchyne, na Blízkom východe a v Škandinávii. Je základnou zložkou čaju chai, dôležitým prvkom karí korenia a garam masaly.
Zdravotné benefity:
- Pomáha pri trávení
- Zmierňuje zápach z úst
- Má protizápalové vlastnosti
- Zabraňuje infekciám
- Znižuje hladinu cukru v krvi
- Znižuje krvný tlak
Forma:
Predáva sa v celej alebo mletej forme. Je lepšie kúpiť celé struky kardamómu a rozdrviť ich pre výraznejšiu chuť a vôňu.
15. Šafran
Pôvod a využitie:
Šafran je korenie vyrobené z čnelku kvetu nazývaného crocus sativus. Rastlina bola pravdepodobne domestikovaná v Grécku počas doby bronzovej. Je to najdrahšie korenie na svete, pretože čnelky kvetov sa musia starostlivo ručne zbierať v procese, ktorý si vyžaduje asi 200 hodín práce na pol kila sušeného šafranu. Má zlatú farbu a jemnú a komplexnú chuť, ktorá sa často používa na Blízkom východe, v španielskej, indickej a marockej kuchyni.
Zdravotné benefity:
- Zlepšuje náladu
- Bojuje proti depresii a úzkosti
- Zlepšuje pamäť a funkcie mozgu
- Pôsobí protizápalovo
- Antioxidant
Forma:
Toto korenie sa predáva vo forme celistvých čnelkov v malých množstvách. Už pár kúskov dokáže výrazne dochutiť pripravovaný pokrm.
16. Tymian
Pôvod a využitie:
Tymian je bylina s malými, aromatickými lístkami, ktoré sa používajú na dochucovanie polievok, duseného mäsa, omáčok, mäsa a zeleniny. Má mätovú a citrónovú chuť, ktorá sa dobre spája s inými bylinkami, ako je rozmarín a oregano.
Zdravotné benefity:
- Bojuje proti baktériám
- Znižuje zápal
- Zlepšuje trávenie
Forma:
Tymian sa môže používať čerstvý alebo sušený. Opäť platí, že čerstvá forma poskytuje viac chute a arómy ako tá sušená.
17. Bazalka
Pôvod a využitie:
Bazalka je bylina s veľkými, voňavými listami, ktoré sa používajú na dodanie chuti a vône do šalátov, cestovín, pizze, pesta a iných jedál. Má sladkú a korenistú chuť, ktorá výborne dopĺňa paradajky, syr, cesnak a olivový olej. Používa sa najmä v stredomorskej kuchyni.
Zdravotné benefity:
- Znižuje krvný tlak
- Znižuje stres
- Chráni pred infekciami
Forma:
Bazalka sa môže použiť čerstvá alebo sušená, ale sušením stráca časť svojej chuti a arómy.
18. Kôpor
Pôvod a využitie:
Kôpor je bylina s perovitými listami a žltými kvetmi, ktoré sa používajú na ochutenie nakladaných uhoriek, šalátov, polievok, rýb a omáčok na báze jogurtu. Pre jej výraznú chuť patrí k milovaným, ale aj nenávideným koreninám. Používa sa najmä v škandinávskej a východoeurópskej kuchyni.
Zdravotné benefity:
- Zlepšuje trávenie
- Posilňuje imunitu
- Pomáha ničiť baktérie
Forma:
Môžeme ho použiť čerstvý aj sušený. Sušením však stráca časť svojej chuti.
19. Rozmarín
Pôvod a využitie:
Rozmarín je drevitá bylina s ihličkovitými listami a modrými kvetmi, ktoré sa používajú na ochutenie mäsa, hydiny, chleba, polievok a omáčok. Má borovicovú a citrónovú chuť, ktorá sa dobre spája s cesnakom, tymianom a oreganom. Výborne sa hodí napríklad k mäsu z vysokej zveriny a grilovaným rybám.
Zdravotné benefity:
- Zlepšuje pamäť a koncentráciu
- Znižuje zápaly
Forma:
Dá sa použiť čerstvý alebo sušený, ale po sušení si lepšie zachováva svoju chuť.
20. Karí
Pôvod a využitie:
Karí nie je korenie z jednej rastliny, ale zmes rôznych korenín, ktoré sa používajú na prípravu jedál s bohatými omáčkami a komplexnými chuťami. Najbežnejšími koreninami v karí zmesi sú kurkuma (ktorá mu dodáva žltú farbu), rímska rasca (ktorá mu dodáva zemitú chuť), koriander (ktorý mu dodáva citrusovú chuť) a čili (dodáva mu štipľavosť). Ďalšie koreniny, ktoré sa niekedy pridávajú do tejto zmesi, sú zázvor, senovka grécka, kardamóm, škorica, klinček, muškátový oriešok, horčica, bobkový list a soľ.
Zdravotné benefity:
- Znižuje zápaly
- Zlepšuje trávenie
- Posilňuje imunitu
- Zabraňuje infekciám
Forma:
Keďže ide o zmes korenín, predáva sa skoro výlučne vo forme prášku.
21. Majorán
Pôvod a využitie:
Majorán je bylina s malými oválnymi listami a bielymi alebo ružovými kvetmi, ktoré sa používajú na dochutenie polievok, dusených pokrmov, omáčok, mäsa a zeleniny. Má jemnú a sladkú chuť, ktorá pripomína oregano, ale je menej štipľavá.
Zdravotné benefity:
- Znižuje stres
- Pomáha pri bolesti
- Zlepšuje trávenie
Forma:
Majorán sa môže použiť čerstvý alebo sušený, ale v čerstvom stave má viac chuti.
22. Provensálske korenie
Pôvod a využitie:
Provensálske korenie je zmes sušených bylín, ktoré sú typické pre oblasť Provence vo Francúzsku. Najbežnejšie bylinky sú tymian, rozmarín, majorán, oregano, saturejka a levanduľa (ktorá mu dodáva sviežu kvetinovú chuť). Používa sa na ochutenie mäsa, hydiny, zeleniny a omáčok.
Zdravotné benefity:
- Antioxidanty
- Zmierňuje zápal
- Ničí baktérie
Forma:
Keďže ide o zmes korenín, predáva sa v sušenom stave.
23. Nové korenie
Pôvod a využitie:
Nové korenie je korenie vyrobené zo sušených bobúľ tropického stromu. Má sladkú chuť, ktorá pripomína kombináciu klinčekov, škorice a muškátového orieška. Používa sa na ochutenie koláčov, sušienok, pudingov a slaných jedál, ako sú dusené mäso, karí alebo pokrmy z kuracieho mäsa.
Zdravotné benefity:
- Znižuje bolesť
- Zlepšuje trávenie
- Ničí baktérie
Forma:
Nové korenie sa môže použiť celé alebo mleté, ale čerstvo pomleté má väčšiu chuť a vôňu.
24. Fenikel
Pôvod a využitie:
Fenikel je bylina s perovitými listami a žltými kvetmi, ktoré vytvárajú malé semienka, ktoré sa používajú ako korenie. Má sladkastú chuť podobnú sladkému drievku, ktorá sa často používa v šalátoch, polievkach, jedlách z rýb alebo chleboch. Výborne sa dopĺňa s anízom, rascou a koriandrom.
Zdravotné benefity:
- Znižuje nadúvanie
- Zlepšuje trávenie
- Reguluje hormonálnu funkciu
Forma:
Fenikel možno použiť celý alebo mletý, ale má výraznejšiu chuť a vôňu, keď je čerstvo pomletý.
25. Vanilka
Pôvod a využitie:
Vanilka je plodom vanilkovej orchidey, ktorá sa používa ako korenie. Má sladkú a kvetinovú chuť, ktorá sa často používa v dezertoch, pečive a v nápojoch. Zvýrazňuje aj chuť iných korenín, ako je škorica, muškátový oriešok a kardamóm.
Zdravotné benefity:
- Znižuje stres
- Zlepšuje náladu
- Antioxidant
Forma:
Vanilka sa môže použiť vo forme strukov, tekutého extraktu, alebo ako prášok. V čerstvom stave má však najvýraznejšiu chuť a vôňu.
|