Navštívte náš nový showroom  |  Sliačska 1, Bratislava

Charcuterie board – Návod na dokonalé obložené misy

Pridané: 31.3.2025 15:00:00 Počet zobrazení: 9931

Obložené misy charcuterie boards.


Obložená misa, ktorá ohromí nielen chuťou, ale aj vzhľadom! Dokonalé stolovanie sa začína výberom kvalitných surovín a končí dizajnovým naaranžovaním, ktoré zaujme na prvý pohľad. Kombinácia lahodných syrov, údenín, ovocia a chrumkavých doplnkov vytvorí pôsobivý stredobod každej oslavy či príjemného večera.

 

Rôzne druhy syrov, ovocia, orechov, olív a krekrov na charcuterie boards.

 

Kedy a ako podávať charcuterie

Obložené taniere sú všestranné a možno ich podávať pri rôznych príležitostiach. Ideálne sú na koktailové večierky, sviatočné stolovanie, rodinné stretnutia, neskoré raňajky a dokonca aj ako hlavné jedlo. Na väčšie oslavy si nachystajte pestrú paletu surovín doplnenú o rôzne druhy chleba, sušienok, čerstvého ovocia a aromatických korenín.

 

Výber rôznych druhov pochutín na pekne aranžovaných charcuterie obložených misách.

 

Pre menšie stretnutia je naopak precíznejší výber vhodný na to, aby sa vytvoril intímny a rafinovaný zážitok.

 

Malé obložené taniere s výberom syrov, ovocia, olív a krekrov.

 

Pri podávaní charcuterie board usporiadajte komponenty príťažlivým a logickým spôsobom. Začnite s väčšími kusmi, ako sú údeniny a syry, a rozložte ich rovnomerne na tanier. Okolo pridajte koreniny a prílohy, čím zabezpečíte rozmanitosť chutí a textúr. Zvážte vizuálnu príťažlivosť začlenením rôznych farieb a tvarov, čím vytvoríte neodolateľné servírovanie.

 

Krásny styling potravín na podnosoch rôznych tvarov.

 

Na čom charcuterie servírovať

Taniere, taniere, taniere!

Taniere sú dostupné v rôznych tvaroch, veľkostiach a prevedeniach, ktoré ponúkajú všestrannosť a štýl. Veľké taniere sú základným komponentom tvorby charcuterie boards. Odporúčame väčšie servírovacie taniere, na ktoré sa vám zmestí viac jedla a máte väčší priestor na aranžovanie.

 

Naaranžované jedlo na veľkých servírovacích tanieroch.

 

Taniere nepravidelných tvarov tiež výborne pútajú pozornosť a môžete vďaka nim vytvoriť zaujímavejší styling jedla. Vyberte si z vašej zbierky tanierov tie najzaujímavejšie, ktoré sú vhodné na servírovanie potravín. My sme si na styling jedla vybrali kameninový tanier nepravidelného tvaru od dánskej značky LIND DNA.

 

Rôzne druhy syrov a výber ovocia, olív, orechov a krekrov na tanieri nepravidelného tvaru.

 

V prípade charcuterie boards neuspejú klasické biele taniere. Siahnite skôr po minimalistických tanieroch z odolnej kameniny alebo zaujímavých keramických tanieroch s matnou glazúrou v prírodných farbách. Na tomto stylingu vidíte veľký okrúhly tanier Sekki v krémovej farbe od značky Ferm Living.

 

Syry a rôzne ovocie naaranžované na okrúhlom tanieri.

 

Malé misky

Pri tvorbe charcuterie board určite využijete aj malé misky rôznych tvarov, do ktorých môžete naservírovať olivy, orechy, džemy alebo menšie ovocie. Na servírovací tanier sa vám väčšinou zmestí viac misiek. My sme použili kombináciu malých porcelánových misiek od Ferm Living, nepravidelnú čiernu misku LIND DNA a malé multifunkčné nádobky od značky Serax.

 

Malé misky rôznych tvarov naplnené mini mozzarellou, olivami, černicami a džemom.

 

Tieto misky môžete zakomponovať priamo do hlavného servírovacieho taniera a ostatné suroviny rozložiť okolo mištičiek. Nebojte sa kombinácie rôznych farieb a tvarov.

 

Malé misky naplnené džemom a olivami na väčších obložených tanieroch.

 

Jednotlivé taniere alebo mini dosky

Pre intímnejšie posedenia alebo individuálne pripravené porcie zvážte použitie malých tanierov alebo malých dosiek pre každého hosťa. To umožňuje individuálne prispôsobenie servírovania a každý si môže vychutnať kombináciu chutí podľa vlastných preferencií.

Takýto spôsob servírovania je ideálny, ak medzi vašimi hosťami sú aj vegáni alebo vegetariáni, pretože ponechá rastlinné suroviny oddelené od živočíšnych produktov, čím zachová ich prirodzenú chuť.

 

Jedlo servírované na rôznych menších tanieroch a nádobách.

 

Drevená doska na krájanie

Klasická voľba, rustikálna drevená doska na krájanie, dodáva vášmu prestieraniu teplo a šarm. Vyberte si veľkú, obdĺžnikovú alebo okrúhlu dosku s hladkým povrchom na usporiadanie vášho pohostenia. Existujú aj krásne dosky, ktoré sú vyrobené z kmeňa stromu, vrátane jeho kôry, a vášmu charcuterie dodajú ešte väčšie teplo a pocit spätosti s prírodou.

Drevené dosky síce vyzerajú veľmi efektne, no mnoho potravín, ktoré vyzerajú výborne na obložených tanieroch, sú mastné produkty a môžu drevo zašpiniť. V tomto prípade odporúčame na drevené výrobky ukladať len potraviny, s ktorými máte skúsenosť, že ich nezašpinia alebo viete nečistoty neskôr odstrániť. Ideálne drevené dosky využite len na servírovanie chleba alebo bagety.

 

Obložené misy servírované na dizajnových tanieroch.

 

Servírovací podnos alebo otočná tácka

Ak podávate potraviny na väčšom stretnutí alebo podujatí, zvážte použitie veľkého podnosu alebo otočnej tácky. Obe tieto možnosti uľahčujú hosťom prístup a zdieľanie rôznych druhov potravín.

Ideálnou voľbou na servírovanie sú aj dlhé obdĺžnikové podnosy, na ktoré môžete položiť menšie misky a dotvoriť tak celkový styling.

My sme si vybrali obdĺžnikový porcelánový béžový podnos Cose od belgickej značky Serax, ktorý sme doplnili čiernym štvorcovým podnosom z rovnakej kolekcie. Ako sme už spomínali, malé misky sa v charcuterie stylingu vždy hodia, tak sme opäť siahli po značke Serax a ich multifunkčnej malej oválnej nádobe, do ktorej sme vložili čerstvé černice. Figový džem k syru a olivy s mandľami sme dali do nádobiek Petite Bowls od Ferm Living.

 

Syry, olivy, ovocie, orechy a krekry uložené na rôznych servírovacích nádobách.

 

Nezabudnite si vybrať dosku alebo tanier, ktorá je dostatočne veľká na to, aby sa na ňu zmestili požadované prísady a zároveň ponechali priestor pre ľahký prístup a mohli si schuti skladať svoje porcie.

Zvážte tému alebo štýl vašej udalosti a vyberte si dosku alebo tanier, ktorý doplní celkovú atmosféru. V konečnom dôsledku by mala zvolená doska alebo tanier slúžiť ako krásne plátno na prezentáciu vašich lahodných údenín.

 

Pekne naaranžované jedlo na okrúhlom servírovacom tanieri s drinkami s citrónom.

 

Možnosti podávania a variácie tanierov

Podnosy vhodné na charcuterie ponúkajú nekonečné možnosti kreativity a umožňujú vám prispôsobiť výber potravín podľa vášho vkusu a preferencií. Tu je niekoľko možností podávania a variácií tanierov, ktoré je potrebné zvážiť:

 

Farebný styling jedla na servírovacích tanieroch s drinkami v pozadí.

 

Klasický tanier s údeninami

Takýto tanier obsahuje rôzne údeniny, ako je prosciutto, saláma a chorizo, doplnené o sortiment syrov, ako brie, čedar a gouda. Pridajte olivy, malé zavárané uhorky, orechy, sušené ovocie a remeselný chlieb alebo sušienky pre dokonalý zážitok.

 

Salámová ruža v strede obloženej misy.

 

Stredomorské delikatesy

Zahrňte stredomorské chute zakomponovaním položiek, ako sú marinované artičoky, pečené červené papriky, hummus, tzatziki a syr feta. Takýto charcuterie board podávame s pita chlebom alebo chrumkavými bagetami. Zabudnúť nemôžeme ani na kvalitný olivový olej.

 

Sezónny výber

Vyzdvihnite chute každého ročného obdobia zahrnutím sezónneho ovocia, zeleniny a korenín. Napríklad v lete zaraďte čerstvé bobule, melón a bazalku. Na jeseň zakomponujte figy, jablká a med, prípadne grilovanú tekvicu.

 

Farebné obložené misy so sezónnym ovocím a výberom syrov.

 

Tanier pre milovníkov syra

Zamerajte sa na sortiment syrov vrátane mäkkých aj tvrdých odrôd. Pridajte ovocné kompóty, med, džem a orechy na zvýraznenie syrovej chuti. Podávajte s kúskami bagety alebo jemnými krekrami.

 

Tanier rôznych druhov syrov s džemom, olivami, ovocím a krekrami.

 

Podávanie a krájanie

Pri podávaní obloženého taniera poskytnite hosťom malé taniere, servítky a výber servírovacieho náčinia, aby si mohli bezproblémovo pripraviť každé sústo. Zahrňte nože na syr, malé kliešte na zbieranie údenín a lyžice alebo nože na nátierky.

 

Pekne naaranžované jedlo na rôznych servírovacích tanieroch.

 

Styling syrov

Syry môžu byť predkrájané alebo podávané ako väčšie kúsky, aby si ich hostia mohli nakrájať sami. Mäkšie syry zväčša krájame na trojuholníky, stredne tvrdé syry, ako gouda alebo manchego, na plátky a tvrdé syry, ako parmezán alebo vyzretý čedar, môžeme namrviť na väčšie hrudky.

 

Krájanie syra camembert.

 

Okrúhle syry, ako camembert, nakrájané na trojuholníky, nemusíte rozdeľovať, ale nechajte ich v celku. Tvar kruhu vyzerá veľmi dobre a takto ho odporúčame aj servírovať.

 

Okrúhly syr camembert pokrájaný na trojuholníky.

 

Syr prekrojte na osem častí. Menšie kúsky by sa mohli viac lepiť a bolo by ťažšie ich od seba oddeliť.

 

Krájanie okrúhleho syra camembert.

 

Aj obyčajný syr viete naaranžovať na tanier tak, aby vyzeral efektne. V našom návode vám poradíme, ako na to.

 

Blok syra na drevenej krájacej doske.

 

Odkrojte približne 6 cm kváder syra. Tento kúsok vám bude stačiť na efektný styling obloženého taniera.

 

Krájanie syra na drevenej doske.

 

Odkrojený kus syra prekrojte priečne, aby ste vytvorili dva pravouhlé trojuholníky.

 

Priečne odkrojený blok syra na dva trojuholníky.

 

Trojuholník postavte jednou hranou na krájaciu dosku a nakrájajte menšie plátky syrov.

 

Krájanie bloku syra.

 

Nám z jedného trojuholníka vyšlo približne 4 až 5 kúskov.

 

Krájanie syra na trojuholníky.

 

Nakrájané hrubšie plátky môžete naaranžovať na tanier tromi spôsobmi:

Cik-cak

Cik-cakový štýl vyzerá veľmi efektne z pohľadu zo strany, no aj zvrchu a vaši hostia určite ocenia zaujímavé aranžovanie syra.

 

Pohľad zhora na cik-cak uložený syr na tanieri.

 

Plátok jednoducho položíte dlhšou stranou na výšku a druhý plátok priložíte tak, aby ste vytvorili cik-cak vzor, ako vidíte na fotke.

 

Kúsky syra uložené v cik-cakovom štýle na servírovacom tanieri.

 

Vejár

Syr môžete rozprestrieť do vejára. Najužšiu časť spodnej časti plátku ukladajte na seba.

 

Trojuholníkové tvary syra uložené na sebe v tvare vejára.

 

Môžete vytvoriť aj celý kruh vejára, no najlepšie vyzerá 4-5 plátkov na sebe, ktoré rozložíte rôzne na tanieri.

 

Odkrojený syr v tvare trojuholníka položený na tanieri ako vejár.

 

Stromček

Plátky syra môžete uložiť jeden cez druhý najužším koncom otočeným nahor a postupujte smerom dole. Vytvoríte tak v podstate tvar stromčeka.

 

Trojuholníkové kusy syra uložené na tanieri v tvare stromčeka.

 

Tento štýl aranžovania je vhodný aj ako rozdelenie taniera, okolo môžete ďalej vytvoriť iné zaujímavé kreácie s jedlom.

 

Kúsky syra v tvare trojuholníka naaranžované na tanieri ako stromček.

 

Rolovanie

Najjednoduchší spôsob aranžovania syra je rolovanie. Vezmite si klasické plátky syra, zrolujte ich a uložte aspoň tri takéto rolky vedľa seba na vašu obloženú misu.

 

Syrová charcuterie board s ovocím a olivami.

 

Salámová ružička

Salámovú ružičku môžete vytvoriť aj z vegánskej salámy. Skúsili sme aj túto variantu. Naše odporúčanie je kúpiť radšej salámu s menším priemerom. S menšími kruhmi spravíte aj menšie ružičky, ktoré ľahko umiestnite na servírovacie taniere.

 

Salámová ruža naaranžovaná na charcuterie board.

 

Na tvorbu ružičiek sú dva spôsoby:

Pohár

Vezmite si menší pohár a na jeho okraj začnite ukladať plátky salámy.

 

Plátok salámy položený cez okraj pohára.

 

Uložte takto salámu na celý okraj pohára.

 

Okraj pohára obložený plátkami salámy.

 

Zopakujte to isté ešte raz, no plátky salámy teraz ukladajte tak, aby boli medzi dvomi vedľa seba položenými salámami.

 

Ukladanie salámy na okraj pohára.

 

Následne pohár otočte opačne a ruža je hotová.

 

Otočený pohár so salámou zo spodnej strany počas tvorby salámovej ruže.

 

V tomto príklade sme použili vegánsku salámu, ktorá má ale väčší priemer, takže sa hodí na servírovanie na väčšie taniere alebo podnosy. Ako vidíte, ružička sa dá bezproblémovo vytvoriť.

 

Hotová salámová ružička vedľa pohára.

 

Malá miska a rolovanie

Druhý spôsob vytvorenia ruže je pomocou malej misky. My sme vybrali strednú keramickú misku zo setu Petite Bowls od značky Ferm Living. Pre lepšiu predstavu, miska má priemer 7,5 cm.

 

Malá hnedá keramická miska.

 

Na túto ružu sme použili salámu s menším priemerom. Plátky poukladajte na okraje misky po celom obvode. Na túto veľkosť misky stačilo 7 kúskov.

 

Plátky salámy položené na okrajoch malej misky.

 

Ďalších 7 kúskov poukladajte s malým odstupom na seba. Začnite z ľavej strany a plátky ukladajte smerom doprava.

 

Rozložená saláma s rozostupom v rade.

 

Začneme so skladaním, z pravej strany preložíme horný okraj plátku salámy smerom k sebe, podržíme ho prstom a to isté spravíme s vedľajším plátkom.

 

Skladanie horných okrajov jednotlivých plátkov salámy.

 

Takto zložíme všetky plátky až do konca.

 

Zložené horné okraje položeného radu salámy.

 

Postupne začneme takto zložený rad salámy rolovať z pravej strany v smere doľava.

 

Rolovanie položeného radu salámy do ľavej strany.

 

Keď sa dostanete na koniec, vytvorili ste stredovú časť vašej ružičky.

 

Zrolované salámy tvoriace stred ruže.

 

Stačí už len pridať pár mätových lístkov a elegantná ružička je hotová.

 

Salámová ružička s lístkami mäty.

 

Krájanie hviezdy

Krájanie do štýlu hviezdy je veľmi jednoduché. Mnohí si možno pamätáte rôzne krájače ovocia a zeleniny, ktoré vytvoria z potravín tieto krásne ozdoby. Na to, aby ste vytvorili podobnú ozdobu však nepotrebujete žiaden špeciálny krájač, stačí vám len obyčajný nôž.

 

Polky kiwi vyrezané v štýle hviezdy.

 

Na ukážku sme zvolili kiwi, no tento štýl krájania môžete použiť aj na reďkovky, pomaranče, citróny, atď.

Začnite tým, že do kiwi s nožíkom vyrežte tvar písmena W.

 

Písmeno W vyrezané do kiwi.

 

Nôž vkladajte do ovocia približne do polovice. Teda každý rez je jedno krátke vloženie noža do ovocia.

 

Rezanie kiwi nožom.

 

V tomto štýle pokračujete po celom priemere ovocia a stále tvoríte písmeno W (alebo V). Na konci si dajte pozor, aby ste ukončili váš vzor správne a rezy sa stretli do písmena W.

 

Rezanie nožom do kiwi v tvare písmena W.

 

Keď budete mať takto vyrezaný celý priemer, polky od seba už ľahko oddelíte a máte hotové efektne vyzerajúce kiwi.

 

Oddelené polky kiwi vyrezané v tvare hviezdy.

 

Aranžovanie jedla

Keď začínate svoju cestu vo svete charcuterie, začnite s jemnejšími príchuťami a prejdite k robustnejším. Experimentujte s rôznymi kombináciami mäsa, syrov, ovocia a orechov, aby ste objavili svoje preferované kombinácie. Pridať môžete aj rôzne džemy a paštéty.

 

Obložené misy charcuterie boards.

 

Napríklad, poukladajte syr v tvare stromčeka do stredu taniera, doplňte ho po stranách potravinami, ktoré by sa k danému druhu syra mohli hodiť. My sme na vrchnák oválneho boxu Cose od značky Serax uložili mix orieškov, ďalej sme styling doplnili hruškou, kiwi a reďkovkovou hviezdou, jahodami, cherry rajčinkami, physalis, hroznom a krekrami. K syru odporúčame vždy hrozno, z celého trsu si odstrihnite menšie kúsky, ktoré ľahšie naaranžujete na tanier. Ak máte doma rozmarín alebo iné bylinky, doplňte pár vetvičiek ako dekoráciu.

 

Pekne naranžovaná obložená misa.

 

Taniere inšpirované sviatkami

Podnosy s údeninami sa dajú prispôsobiť rôznym ročným obdobiam a sviatkom a poskytujú tak slávnostný a tematický zážitok. Tu je niekoľko príkladov:

  • Deň svätého Valentína: Vytvorte romantickú atmosféru začlenením syrov v tvare srdca, jahôd v čokoláde a žiarivo červeného ovocia, ako sú maliny a granátové jablká.
  • Veľká noc: Oslávte Veľkú noc s dobrotami v pastelových farbách, ako sú farebné tzv. diabolské vajíčka, šunka s medom a mrkvové tyčinky s kôprovým dipom.
  • Vianoce: Vyrobte si obložený tanier s tematikou zimnej krajiny, do ktorej zahrniete syry v tvare snehových vločiek, korenené orechy, brusnicovú omáčku a perníčky. V tejto téme môžete využiť aj styling syru v tvare stromčeka, ktorý sme si ukázali vyššie. Na vrch môžete pridať hviezdu vyrezanú z citróna a po stranách dať malé bobuľové ovocie ako vianočné gule.
  • Silvester: Privítajte nový rok s eleganciou v podobe šumivého vína, kaviáru, údeného lososa a jemných jednohubiek.

 

Pekne naaranžovaný syr a iné jedlo na obloženej mise charcuterie.

 

Tanier charcuterie je viac než len kolekcia údenín a syrov. Predstavuje kulinársku cestu históriou, oslavu chuti a remeselného spracovania. Či už sa podáva ako predjedlo alebo kompletné jedlo, umenie charcuterie ponúka nádherný a interaktívny zážitok pre každú príležitosť. S nekonečnými možnosťami prispôsobenia neprestáva uchvacovať nadšencov jedla na celom svete a poskytuje príležitosť objavovať nové chute, zapájať sa do rozhovorov a vytvárať trvalé spomienky.

Zožeňte si teda svoje obľúbené ingrediencie, popustite uzdu svojej kreativite a vydajte sa na dobrodružstvo s charcuterie umením, ktoré poteší vaše chuťové poháriky a zapôsobí na hostí.

 

Poháre a servírovanie nápojov

Pri zostavovaní dokonalého charcuterie boardu nezabudnite na nápoje, ktoré dokonale doplnia chuť vybraných pochúťok. Najčastejšou voľbou je víno – suché biele víno sa hodí k jemným syrom a hydine, zatiaľ čo červené víno sa hodí k výrazným údeninám.

Pre nealkoholickú alternatívu zvoľte osviežujúce limonády s bylinkami, ovocné šťavy alebo domáci ľadový čaj. Nápoje servírujte v elegantných pohároch – na víno použite poháre s tenkou stopkou a na nealkoholické nápoje vysoké poháre s ľadom.

 

Ručne fúkaný pohár Ferm Living.

 

Ak očakávate väčší počet hostí, uprednostnite podávanie nápojov v sklenenej karafe alebo džbáne na vodu. S ľadom a plátkami citróna alebo limetky budú vyzerať štýlovo a prakticky. Môžete pridať aj čerstvé bylinky pre zaujímavejší dizajn. Nezabudnite ani na dostatok pohárov – rôzne druhy pohárov dodajú vášmu stolu rozmanitosť a eleganciu. Ak chcete urobiť dojem, zvoľte farebné alebo glazované poháre s jemným vzorom.

 

Džbány na vodu z ručne fúkaného tónovaného skla od dánskej značky Ferm Living.

 

Pri servírovaní nápojov zvážte aj tvar a typ pohára, ktorý používate. Správny pohár totiž môže výrazne ovplyvniť zážitok z pitia. Napríklad, červené víno sa najlepšie podáva vo veľkých pohároch, ktoré umožnia vínu dýchať a uvoľniť arómu. Biele víno zase vyžaduje menšie a užšie poháre, ktoré udržia jeho chladnú teplotu a koncentrujú jemnú ovocnú vôňu.

 

Značky

Predvoľby súkromia

Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.